22 Şubat 2010 Pazartesi

Elvan’a büyük ödül

Dünya Fair-Play konseyi 2009 Fair-Play büyük ödülüne Elvan Abeylegesse’yi layık gördü.
Elvan'a büyük ödül
Macaristan’ın Başkenti Budapeşte’de toplanan Dünya Fair-Play konseyi (CIFP) 2009 Fair Play büyük ödülüne Elvan Abeylegesse’yi layık gördü.
Elvan, Berlin’deki Dünya Şampiyonası’nda 10 bin metre finalinde en ciddi rakibi Meselech Melkamu’nın ayakkabasını otelde unutunca kendisinin yedej ayakkabısını vererek rakibinin de koşmasını sağlamış ve Melkamu bu sayede kürsüye çıkmıştı.
-TOPLANTI-
Macaristan’ın Budapeşte kentinde 16 Ocak 2010 günü toplanan Dünya Fair Play Konseyi (CIFP), 2009 Dünya Fair Play Ödülleri’nin sahiplerini açıkladı.
Aralarında Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Togay Bayatlı’nın da yer aldığı konsey üyeleri her kıtadan ve hemen her ülkeden aday gösterilen isimleri inceledi. Konsey, Türk atlet Elvan Abeylegesse’yi oybirliği ile ‘Davranış Dalı’nda Fair Play dünyasının en büyük ödülü olan ve Modern Olimpiyat Oyunları’nın kurucusu ‘Baron Pierre de Coubertin’in adıyla anılan ‘Trophy’ ile onurlandırdı.
Dünya Fair Play Konseyi ayrıca, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Sema Kasapoğlu’na da ‘Tanıtım Dalı’nda Fair Play Şeref Diploması ödülü verilmesini kararlaştırdı.
Türk atletizminin son dönemde parlayan yıldızı, 2008 Beijing Olimpiyat Oyunları bayanlar 5 bin ve 10 bin metrede gümüş madalya kazanan Avrupa rekortmeni Elvan Abeylegesse, parlak sporculuk kariyerinde çok değerli bir ödüle sahip olarak Fair Play’de doruğa erişti.
Berlin’de yapılan son Dünya Atletizm Şampiyonası’nda 15 Ağustos 2009 günü koşulan bayanlar 10 bin metre yarışı öncesi ayakkabılarını otelde unutan ve kendisi gibi yarışın favorilerinden olan Etiyopyalı atlet Meselech Melkamu’ya yedek ayakkabılarını vererek yarışmasını sağlayan Elvan Abeylegesse, bu örnek davranışı nedeniyle Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) eski medya direktörü Etiyopyalı üye Fekrou Kidane tarafından Dünya Fair Play Ödülü’ne aday gösterildi. Elvan Abeylegesse’nin sakatlığı nedeniyle son yedi tura girerken terk ettiği yarışta Meselech Melkamu ikinci olmuştu.
Davranış Dalı’nda bir diğer ‘Trofe’ödülünü İtalyan sporcu Bepi Pillon kazandı. CIFP bu dalda iki büyük ödül, dört şeref diploması, dört kutlama mektubu ödülü verdi.
Türkiye’ye ikinci ödül ‘Tanıtım’ dalında geldi. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin eski başkanlarından merhum Turgut Atakol’un kızı, eski yüzücü, TMOK Yönetim Kurulu Üyesi Sema Kasapoğlu, ‘Her kız çocuğu spor yapmalı’ sloganı ile İstanbul Yeniköy’de başlattığı ve daha sonra yurt geneline yayılan ‘Çim Filizleri’ projesi ile ‘Şeref Diploması’ ödülüne değer bulundu. Dünya Fair Play Konseyi, Tanıtım Dalı’nda iki ‘Trophy’, iki ‘Şeref Diploması’, üç ‘Kutlama’Mektubu’ verdi.
Elvan Abeylegesse ve Sema Kasapoğlu, Dünya Fair Play Ödüllerini 27 Mart 2010 tarihinde Macaristan’da düzenlenecek törende alacaklar.
Türkiye, CIFP ‘Baron Pierre de Coubertin Büyük Ödülü’nü daha önce de İsmet Karababa (1983) ve Hilal Coşkuner (2007) ile iki kez kazanmıştı.
Dünya Fair Play Konseyi (CIFP) tarafından ”Davranış” dalında oy birliği ile fair-play dünyasının en büyük ödülüne layık görülen milli atlet Elvan Abeylegesse, ”Çok mutluyum, ayakkabılarımı rakibime ödül beklentisiyle vermemiştim” dedi.
Sezon hazırlıklarını Etiyopya’da sürdüren Abeylegesse, Almanya’nın başkenti Berlin’de yapılan son Dünya Atletizm Şampiyonası’ndaki 10 bin metre inali öncesi, ayakkabılarını otelde unutan ve kendisi gibi yarışın favorilerinden olan Etiyopyalı Meselech Melkamu’ya yedek ayakkabılarını vermesiyle ilgili olarak, şu açıklamaları yaptı:
”Ödülü aldığım için çok şaşkın ve mutluyum. Ayakkabılarımı rakibime ödül beklentisiyle vermemiştim. Hatta yarış sonunda, idarecilerimin bana ‘neden ayakkabılarını rakibine verdin’ demelerinden korktuğum için Melkamu’nun yanına giderek ayakkabılarımı geri istedim. Bunu gören yöneticilerim, yaptığım hareketi takdir edince fair-play konusu gündeme geldi. Melkamu, bu yarış sonunda ilk defa bir Dünya Şampiyonası’nda madalya kazandı. Bu da beni ayrıca çok sevindirdi. Şimdi çok iyi arkadaş olduk.”
-SEZON HAZIRLIKLARI-
Milli atlet Abeylegesse, yeni sezon hazırlıklarını Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da yaptığı kampla sürdürüyor.
Sakatlığıyla uğraştığı sezon sonrasında, Etiyopya’da yükseklik antrenmanlarına başlayan milli atlet, ”Çok iyi bir çalışma ortamında, verimli bir hazırlık dönemi geçiriyorum” dedi.
Abeylegesse, ”Antrenmanlarımda çivili ayakkabı kullanmıyorum, düz ayakkabılarımla çalışıyorum. Şubat ayında bir yarışa katılarak son durumuma bakacağım. Bu yarış, yarı maraton veya 10 kilometre olabilir. Buna, antrenörümle beraber daha sonra karar vereceğiz” diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder